Uitbreiding woonhuis te Helmond

Aan de rand van Stiphout staan twee vrij kleine oude arbeiderswoningen, als ouderwetse tweekapper met een mansardekap tegen elkaar. De kavels waarop deze woningen staan zijn echter heel ruim. De nieuwe eigenaar van de linker woning wilde daarom de woning op de begane grond aanzienlijk uitbreiden.

Een speciale karakteristiek van het huis wordt gevormd door het kleine “achterhuisje” wat van een kapje is voorzien. Hoewel het qua vormgeving het meest logische is om een nieuwe grote aanbouw als één volume vorm te geven en dat achterhuisje daarin te integreren, is ook onderzocht of het mogelijk is om het kapje juist uit te breiden, om zodoende een speciaal op het westen gericht terras te realiseren. Om de aanbouw te verzelfstandigen ten opzichte van het hoofdhuis is het uitgevoerd in zwarte gepotdekselde houten beplanking.

Verschillende varianten – met en zonder kapje, en uitgevoerd in zwarte beplanking of metselwerk – zijn in een 3D model uitgewerkt, zodat alle mogelijkheden goed aan de opdrachtgever konden worden getoond. De opdrachtgever heeft daar uit de meest uitgebreide variant met de doorzetting van het kapje gekozen. Als gevolg van de ruime bepalingen van het bestemmingsplan bleek het gehele plan vergunningsvrij te mogen worden uitgevoerd. In2015 is het project gerealiseerd. Doordat de tuinaanleg pas later plaats zal vinden zal het project pas later worden gefotografeerd.