Woning “Utopia”

Een studieontwerp voor een “ideale” fictieve grote villa voor een middelgroot gezin, compleet met binnenzwembad.

Utopia 2000x1000

De grote villa is in kleinere onderdelen opgesplitst, die verschillende functiegebieden bevatten. De beide lage delen zijn schijnbaar willekeurig gedraaid ten opzichte van het centrale gedeelte, waardoor een informeel ensemble ontstaat. Alle delen worden met elkaar verbonden door een grote centrale wintertuin met spiltrap.

Eén van de twee gedraaide lage gedeelten bevat het woongedeelte: een ruime woonkamer plus een keuken met bijkeuken en aparte ontbijt/huiswerkhoek. Het andere – grootste – lage gedeelte bevat een aan de tuin gelegen “mastersuite” met een ruime badkamer en een rechtstreekse verbinding met het naastgelegen zwembad. Voor andere gebruikers van het zwembad is nog een beperkte omkleed- en sanitaire unit aanwezig. Plus aan de straatzijde een zeer ruime garage/fietsenberging.

In het wit gestucte centrale deel van de villa liggen de overige kamers: op de BG een kantoor en op de verdieping vier grote slaapkamers voor kinderen en logees. Twee kamers delen steeds een kleine was/doucheruimte. Dit witte deel van de villa is iets opgetild ten opzichte van de rest van het huis. Hierdoor lijkt het te zweven bovenop een smalle raamstrook van de onderliggende kelder. Bovendien: vanaf de iets verhoogde entree van het huis ontstaat een extra mooi overzicht via de wintertuin naar de achtertuin. Door de opsplitsing van de villa in delen ontstaat enige afstand tussen de verschillende functiegebieden. Met name de kinderkamers krijgen afstand tot het woon- en het oudergedeelte.

Het huis biedt door de vrij gesloten straatzijde  maximale privacy,  maar is aan de tuinzijde juist volledig transparant. Aan die zijden is een soort overgangszone ontworpen die deels binnen is (een serre-achtige strook) en deels buiten is (een pergola). Hierdoor zullen de woning en de tuin volledig in elkaar overlopen.