Nieuwbouw bungalow te Helmond

De heer en mevrouw Wellens (van Wellens Installaties) konden een fraaie kavel met een speciale ligging en vorm kopen: de kavel is zowel aan de noord- als aan de zuidzijde aan een woonstraat gelegen; aan de oostzijde aan een gemeentelijk plantsoen; en grenst aan de westzijde aan achtertuinen van naastgelegen woningen. De kavel heeft een vrij langgerekte vorm, met aan de westzijde schuin lopende kavelgrenzen. Het bestemmingsplan bevat op de kavel twee bouwblokken, maar er is maar één woning toegestaan. Dit alles leidde tot de keuze om de aan de noordzijde van de kavel het huis te situeren (dus met de achtergevel/tuin op het zuiden), en aan de zuidzijde een apart gebouwtje met een grote garage/berging. Aan de entreezijde van de woning bevindt zich daardoor géén oprit.

 

De opdrachtgevers wensten een huis met alle functies op de begane grond. Omdat de nabije omgeving echter louter uit huizen met tenminste een gedeeltelijke schuine kap bestaat is hier ook een gedeeltelijke lessenaarskap bedacht. Behalve deze stedenbouwkundige inpassing biedt dat schuine dak tevens een mooie hoge raamstrook op het westen (boven het naastliggende platte dak uitstekend), waardoor in het woongebied de hele dag door wel ergens direct zonlicht naar binnen zal vallen.

De woning is in wit stucwerk en donkere kozijnen uitgevoerd, en zal zowel op de platte als het hellende dak nog een sedumdak krijgen. Er is een warmtepomp en een uiterst geavanceerd energiezuinig verwarmings/koelings/ventilatiesysteem aangelegd.

De technische uitwerking van dit project is mede gedaan door de Archifoor-collega’s van BolwerkWeekers (constructies) en DankersSlimmerBouwen (bouwtechnische uitwerking)

De heer Wellens heeft de bouw samen met vrienden zelf verricht. De woning zelf is zomer 2020 gereedgekomen, waarna de garage/berging gebouwd zal gaan worden.