Woning te Nuenen

De kavel – van bijna 1000 m² – waarop de woning moest worden ontworpen ligt aan het einde van een doodlopend straatje, aan de rand van het buitengebied. In het Beeldkwaliteitsplan werd een vrij klassieke vormtaal voorgeschreven, met grote kappen en rustige kleuren. Voor de eindlocaties was daar de eis aan toegevoegd dat de goothoogte maximaal 4 meter mocht bedragen. Dat zou betekenen dat een grote woning waarschijnlijk met een groot aantal dakkapellen zou moeten worden uitgevoerd. Dat vond ik voor zo’n plek een te onrustig en kneuterig beeld opleveren, en daarom is iets anders bedacht: Het dak van het vierkante huis – met door z’n stolpkap een alzijdige oriëntatie – begint op de hoeken vanaf de gevraagde goothoogte van 4 meter, maar doordat aan alle zijden het middelste gedeelte van de gevels ongeveer 1 meter terugligt ontstaan daar gevelvlakken met een goothoogte van 4,80 meter. Precies genoeg voor grote gevelpuien van twee verdiepingen hoog. Hierdoor is een mooie ononderbroken kap gerealiseerd met extra lange diagonale lijnen naar de hoeken. Het huis lijkt groter dan het in werkelijkheid is.

Woning Klomp strip 1500x750

Naast het huis is een ook vierkante garage/berging geplaatst, die ook een stolpkap heeft gekregen. De verbinding met het hoofdhuis wordt gelegd door een grote eetkeuken. Die heeft hierdoor zowel uitzicht naar de straat als naar de tuin. Aan de achterzijde van het huis is één hoek “weggelaten”, waardoor voor de eetkeuken een groot overdekt terras is gerealiseerd. Er is een speciale trap gemaakt: hij loopt iets schuin weg en is voorzien van glazen paneeltjes tussen de treden. Het is dus een gesloten trap, maar biedt toch een leuk doorkijkje vanuit de hal via de zithoek naar de tuin.

Het huis is gebouwd in 1997. Door een recente aanbouw van een serre aan de achterzijde zijn foto’s vanaf de tuinzijde van het oorspronkelijke ontwerp niet meer mogelijk.