Nieuwbouw villa in Helmond

 

Op een zeer ruime kavel in Helmond is voor een gezin met twee kleine kinderen een grote moderne villa ontworpen. Het programma bevatte behalve een ruim programma aan woon- en slaapruimten ook een vrij grote kantoorruimte-met-eigen-sanitair die apart van buitenaf toegankelijk moest zijn, en die daarom aan de straatzijde is gesitueerd. De dubbele garage en de bergingen liggen aan de oostzijde. Het woongebied omvat de hele westelijke zijde van het huis: van een zithoek aan de straatzijde via een groot open eet- en keukengebied tot aan een aparte speelkamer voor de kinderen aan de tuinzijde.

De kavel ligt aan de noordzijde van de straat, waardoor de achtertuin dus op het noorden gericht is. Om een aangename lichtval in het huis te creëren is in het midden een over de hele breedte van het huis doorlopende lichtstraat bedacht, waardoor er de hele dag sprake zal zijn van een strook direct zonlicht in het woongebied. Het grote lessenaarsdak van het huis loopt aan de achterzijde gedeeltelijk over het terras door, waardoor er daar ook op warme namiddagen gedeeltelijk schaduw zal zijn.

Het huis wordt uitgevoerd in wit gestucte wanden en gevelbanden, in combinatie met houten gevelvlakken en grote strakke raamvlakken. Het grote hellende dakvlak kwam voort uit een bestemmingsplan-technische verplichting om minimaal aan één zijde een maximale goothoogte van 4,40 meter aan te houden, maar heeft in het ontwerp uiteindelijk geleid tot een speelse en vriendelijke uitwerking van die vormtaal. In de ontwerpfase is al een schematische tuinindeling bedacht: aan de straat- en westzijden zal sprake zijn van een grote mate van openheid, waardoor er lange zichtlijnen zullen ontstaan en het huis vrij in z’n omgeving zal blijven staan.

De technische uitwerking van dit project is gedaan door de Archifoor-collega’s van BolwerkWeekers (constructies) en DankersSlimmerBouwen (bouwtechnische uitwerking). Het project wordt momenteel gebouwd door Bouwbedrijf Rooijakkers.