Studieproject hellingwoning

Een droomwoning. Ontworpen om een fantasie te combineren met het verder ontwikkelen van mijn vaardigheden in het ontwerpen en visualiseren met het 3D-programma ArchiCad. De woning is ontworpen voor een fictieve locatie op een helling aan een meer of rivier, of, zonder het water, halverwege een helling. Het vormt een redelijk riant, maar toch compact, tweede huis voor één echtpaar, met maar liefst drie logeer/familiekamers.

 

De woning wordt vanaf de bovenzijde benaderd. De ingang tussen de garage en het logeergedeelte maakt deel uit van een lichte “split” in de woning, met een doorlopende lichtstrook in de dakvlakken. De open trap aflopend geniet men van het prachtige uitzicht. De benedenverdieping vormt één doorlopende ruimte langs de meer- of dalzijde. Met een op het zuiden en westen gericht riant terras en een aan de oostzijde gelegen hoofdslaapkamer. Achter het leefgebied, dus eigenlijk ín de helling, liggen de sanitaire ruimten en bergingen.

Op de verdieping ligt het gastengebied. Dit compacte gebied biedt ruimte aan maximaal drie gezinnen met elk twee kinderen. Elke gezinskamer heeft een eigen wasruimte en een entresol met twee kinderbedden. Het gastengebied heeft verder een gezamenlijk toilet, een klein keukenblokje en een eigen terras. Het is zowel binnendoor als buitenlangs bereikbaar. Door in de kamer langs het terras een opklapbed te plaatsen kan daar als alternatief ook een kleine woonkamer van worden gemaakt. Het gastengebied is daardoor heel flexibel te gebruiken: behalve door drie aparte stellen of gezinnen kan het bijvoorbeeld ook door een (groter) gezin wat langduriger zelfstandig worden bewoond, min of meer apart van de hoofdbewoners.

De uitstraling van de woning is hedendaags-traditioneel. Een traditionele kapwoning me een landelijke materialisatie, met een moderne uitwerking met grote glaspuien, schuivende lamellenpanelen, pergola’s met begroeiing die in de winter kaal zijn en licht doorlaten en in de zomer beschaduwing geven, en een dakvlak wat aan de zuidzijde geheel uit PVC-panelen bestaat.

Een droomwoning, voor een echtpaar wat er langere perioden of zelfs permanent kan wonen, en waar kinderen met kleinkinderen of vrienden fijn kunnen komen logeren, met voor iedereen voldoende privacy.