Spijkstaal te Spijkenisse

Spijkstaal is al ruim 70 jaar de fabrikant van elektrische wagentjes die worden gebruikt op luchthavens en in fabrieken en zorginstellingen. Het was vele decennia lang gevestigd in het centrum van Spijkenisse voordat het aan het einde van de 90-er jaren een nieuw modern bedrijfsgebouw liet bouwen waardoor de locatie van de oude fabriek beschikbaar kwam voor woningbouw.

Het gebouw is helder en functioneel opgezet. De verschillende functiegroepen zijn in verschillende bouwdelen ondergebracht die zowel van buiten af als binnen in het gebouw duidelijk herkenbaar zijn gemaakt: Centraal ligt het donkere hoge magazijn met daaromheen de werkplaatsen in een lager zilvergrijs bouwdeel. Het magazijn steekt een beetje uit bij de overheaddeur. Op de overgang van deze bouwdelen is een lange lichtstraat gerealiseerd.

spijkstaal-2000x1000

De kantoren zijn gesitueerd in een twee verdiepingen hoog gekromd bouwdeel. In de tussenruimte tussen de kantoren en de fabriek zelf liggen alle verkeersruimten en alle dienstruimten zoals sanitair-, kleed- en technische ruimten. Met beperkte middelen is in de verkeersruimten een grote mate van ruimtelijkheid en lichtinval gerealiseerd: de kopse gevels van dit tussenlid zijn volledig in glas uitgevoerd; het tussengebied is hoger dan de naastliggende bouwdelen waardoor daar een strook bovenramen kon worden gerealiseerd en de buitenwanden van de kantoren en de fabriek lopen in hetzelfde materiaal binnen door.

 

Ik heb het gebouw ontworpen tijdens mijn dienstverband bij Van Aken Architectuur in Eindhoven. Het is ongeveer 6.000 m² groot en gebouwd in 1999.