Spierings kranen te Oss

Spierings Kranen maakt grote rijdende bouwkranen, inclusief de hele wagen waar de kraan op staat. Het succesvolle bedrijf is in enkele tientallen jaren uitgebreid van een kleine werkplaats tot de huidige omvang. Bepalend voor het ontwerp waren onder andere de volgende zaken: men vroeg een centrale positie voor de kantoorafdelingen zoals werkvoorbereiding tussen de fabriekshallen; alle gefabriceerde onderdelen verlaten 1 maal de locatie om vóór de afmontage buiten het bedrijf gegalvaniseerd te worden, en een deel van de fabricage (en onderhoud) van de kranen gebeurt met de giek van de kraan verticaal waarvoor een 23 meter hoge hal nodig was.

Spierings collage 2000x1000

Ik heb de fabriekshallen in twee gedeelten opgesplitst en vervolgens het kantoorgebouw daar tussen ingeschoven, met de bedrijfskantine aan de achterzijde. Aan de achterzijde van het complex ligt over bijna de volle breedte de 23 meter hoge afmontage/onderhoudshal. Tussen alle gebouwdelen in is een patio gerealiseerd met daarin een 15 meter lange koikarpervijver in de vorm van het bedrijfslogo. De patio biedt licht aan de omringende fabriekshallen en is gedurende grote gedeelten van het jaar een zeer aangename verblijfsplek voor de pauzes.

Door het grote succes van het bedrijf ontstond in 2006 de noodzaak om het gebouw aan beide zijkanten uit te breiden (qua terreinruimte was daarmee tijdens het oorspronkelijke ontwerp al rekening gehouden). Vanwege de steeds groter wordende kranen zijn de sobere uitbreidingen wat hoger dan de oorspronkelijke fabriekshallen gemaakt en omvatten zo als het ware het oorspronkelijke gebouw.

Ik heb het oorspronkelijke gebouw (15.000 m², gebouwd in 2000) ontworpen tijdens mijn dienstverband bij Van Aken Architectuur uit Eindhoven, en de uitbreidingen (samen 5.000 m², gebouwd in 2007/8) tijdens mijn dienstverband bij Van den Pauwert Architecten.