Restaurant Zonhove te Son

Zonhove is een woonlocatie waar zo’n 170 meervoudig gehandicapten – grotendeels kinderen – in groepsverband in bungalows wonen. De zorg en begeleiding is er intensief en vindt behalve in de eigen woningen ook in een activiteitencentrum plaats. Sommige kinderen bezoeken ook de naastgelegen Emiliusschool voor speciaal onderwijs.

De maaltijden werden in een centrale keuken bereid en vervolgens naar alle woningen gebracht. Begin van deze eeuw was die keuken aan vervanging toe. Door de ontwikkelingen in keuken-technologie kon de nieuwe keuken veel kleiner worden, en werd het bestaande gebouw dus niet meer volledig benut. Het idee werd geboren om naast een nieuwe kleinere keuken in het gebouwtje ook een restaurant te gaan stichten. Dat restaurant wordt zowel door personeel, bewoners en gasten gebruikt. Het biedt met name de mogelijkheid aan de gehandicapte bewoners van het complex (veelal in grote elektrische rolstoelen, en begeleid door personeel of hun bezoek) om leuk uit eten te gaan in een omgeving die volledig op hun beperkingen is aangepast.

zonhove-2000x1000

Het bestaande 60er-jaren gebouwtje kende een sterk gelede vorm met diepe inhammen tot aan een hoger centraal gedeelte. De belangrijkste ingreep om het gebouwtje bruikbaarder en lichter en plezieriger te maken was het toevoegen van twee serres in die inhammen, en het toepassen van frisse en felle kleuren. De uitwerking van het interieur is in samenspraak met mij door Lensen Projectinrichters uit Ammerzoden gedaan.

Ik heb de verbouwing ontworpen in dienstverband bij Van den Pauwert Architecten uit Eindhoven. De verbouwing vond plaats in 2005