Meubelfabriek MeubiTrend te Oss

MeubiTrend is door de eigenaars in een half mensenleven uitgebouwd van het bekende werkplaatsje in een garage tot het enorme bedrijf van tegenwoordig. Zeven gebouwen gaven steeds een schaalsprong in de ontwikkeling van het bedrijf aan. Het maakte alleen gestoffeerde zitmeubelen toen het in 2004 twee andere fabrieken overnam die houten kasten maakten. De eigenaar en ik hebben samen een logistieke lay-out bedacht waarbij die verschillende productiewijzen met optimale synergie in één groot gebouw konden worden ondergebracht.

MeubiTrend 2000x1000

Het grootste gedeelte van het gebouw bestaat uit fabriekshallen. Opslag van grondstoffen en halffabricaten gebeurt decentraal bij de verschillende fabricageafdelingen. In het hart van het gebouw is een grote patio gemaakt waardoor enkele afdelingen die centraal gesitueerd moesten worden toch directe daglichttoetreding konden krijgen.

In de hoek waar men het complex betreedt is het kantoorgebouw gesitueerd. Het is gevormd door in het grote gebouw een vierkante hoek uit te snijden en die vervolgens 4 meter naar buiten en naar boven te schuiven.  Tussen de kantoren en de fabriek is hierdoor een glasoverkapte ruimtelijke tussenzone ontstaan waarin de personeelsingang en het personeelsrestaurant zijn gesitueerd. Ter plaatse van dat personeelsrestaurant is de zone verbreed door weer een hap uit het kantoorgebouw te nemen en dat vervolgens te ondersteunen door markante V-kolommen. Op de buitenhoek van het complex is in een bijna volledig gesloten rode doos een beperkte showroom ondergebracht.

Ik heb het gebouw ontworpen in dienstverband bij Van den Pauwert Architecten uit Eindhoven. Het is 32.000 m² groot en het is gerealiseerd in 2006.