Kender Thijssen te Veenendaal

Kender Thijssen is een ICT-dienstverlener met een zeer breed dienstenpakket: het bedrijf adviseert, verkoopt en verhuurt, implementeert en beheert. Grenzen tussen hard- en software, en tussen computertechnologie en communicatie, zijn er niet. De bedrijfsvoering van klanten op het ICT-gebied wordt alomvattend benaderd.

Eind vorige eeuw werd vanwege de continue groei een nieuw gebouw nodig. Het bedrijf kon een prachtige zichtlocatie bemachtigen in Veenendaal aan de noordzijde van de A12. Als gevolg van de veelomvattende bedrijfsvoering moest het gebouw een vrij omvangrijke hoeveelheid magazijnen bevatten en een groot aantal kantoren voor verschillende bedrijfsgroepen. Daarnaast wilde men ten behoeve van mogelijke verdere toekomstige expansie ook nog een flinke reservecapaciteit kantoren realiseren, die voorlopig aan derden verhuurd zou gaan worden.

Kender Thijssen 2000x1000

Het grote programma is opgedeeld in verschillende bouwblokken, die door een binnenstraat met elkaar zijn verbonden. Die binnenstraat – met een markant opgetild dak – verbreedt zich tussen de kantoorgebouwen tot een imposant binnenplein. De reservekantoren zijn in het lagere bouwdeel gesitueerd wat tussen de snelweg en de hoogbouw is gesitueerd en een iets van die hoogbouw afwijkende kleur heeft gekregen. Hierdoor is een dynamisch gebouwensemble gecreëerd: als men over de snelweg rijdend naar het gebouw kijkt lijkt het lage gebouwdeel als het ware voor de hoogbouw langs te schuiven, waardoor het totaalbeeld steeds verandert en boeit.

Ik heb het gebouw ontworpen tijdens mijn dienstverband bij Van Aken Architectuur in Eindhoven. Het omvat zo’n 8.000 m² kantoren en 4.000 m² bedrijfsgebouw. Het is gebouwd in 2000-2001.