Gezondheidscentrum Brandevoort

De wijk Brandevoort in Helmond is internationaal vermaard om z´n sfeervolle architectuur in retro­stijl. In een groot bouwblok in het centrumdeel van de wijk is een zeer groot gezondheidscentrum ondergebracht. Het bouwblok is echter ontworpen door het Berlijnse architectenbureau Krier, wat voor een interieuropdracht met frequent overleg niet erg handig is, en daarom werd ik als interieurarchitect aangetrokken. In dit geval betekende ˝interieurarchitect˝ het ontwerpen van alle indelingen vanaf het vaststaande casco.

Gez.heidscentr. Brandevoort 2000x1000

Het betrof een startend gezondheidscentrum. De door het centrum aangestelde centrummanager en ik hebben de aankomende participanten eerst door het proces geleid waarin werd onderzocht welke functies wel en niet gemeenschappelijk konden worden gemaakt. Daarna heb ik plattegronden (het centrum strekt zich uit over twee verdiepingen) ontwikkeld waarbij de ingewikkelde vorm van het bouwblok en de vele dragende wanden en leidingschachten voor veel beperkingen zorgde. Door het weg laten van één stramien op de verdieping (het daar realiseren van een vide) lukte het om op zowel de eerste verdieping als op de begane grond veel daglicht tot in het hart van het centrum binnen te laten dringen.

Een ander deel van de advisering betrof het in samenspraak met de participanten bedenken van een kleurenschema. Het centrum wordt door de gebruikers erg gewaardeerd om z´n zeer plezierige en warme uitstraling.

Ik heb het ontwerpwerk verricht in dienstverband bij Van den Pauwert Architecten uit Eindhoven. Het centrum is zo´n 2.000 m² groot en is gebouwd in 2007.