Distributiecentrum TNT te Eindhoven

Voor een nieuw distributiecentrum in Oost-Brabant koos TNT voor de methode van een ontwikkelaarcompetitie. Twee projectontwikkelaars moesten een locatie aanbieden totaal met een gebouwontwerp erop. De locatie op het Goederen Distributie Centrum Acht met dit ontwerp is gekozen en gerealiseerd.

TNT 2000x1000

Een distributiecentrum dient zo eenvoudig en efficiënt mogelijk te zijn opgezet. In dit geval resulteerde dat in een langwerpig bedrijfsgebouw met drie stroken met verschillende hoogten, overspanningen en materiaalkeuzen. De laad- en loszone is van binnen volledig kolomvrij uitgevoerd. Om dat te kunnen realiseren, én om het heel lange en lage gebouw nog enige “body” te geven is die zone met markante hoge buiten geplaatste spantkolommen met spandraden uitgevoerd. Het kantoorgebouw is naast de opslaghal geplaatst en heel strak en sober vormgegeven. Vanaf de hoofdentree loopt een verbindingsstraat achter de laad- en loszone over de volle lengte van het gebouw.

Ik heb het gebouw ontworpen tijdens mijn dienstverband bij Van Aken Architectuur in Eindhoven. Het is gebouwd in 2001 en heeft een bruto vloeroppervlakte van 54.000 m².